Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2007 10:12 - Европейската мечта
Автор: conservoir Категория: Политика   
Прочетен: 3543 Коментари: 2 Гласове:
0



                          "Европейската мечта" *

 

(…) No one nation alone can resolve it. It has no definable boundaries. Short of international action commonly agreed and commonly followed through, it is hard even for a large country to make a difference on its own.

                                                                                  Tony Blair

 

Попадали ли сте скоро в задръстване? Сигурно сте наблюдавали и другите около вас. Какво правят ли – ами някои танцуват, пеят, говорят по телефона, други четат вестник, повечето жени се гримират... А какво правят колите им – работят!

 

Като бях по-малък не си падах много по Spice Girls. Тогава, а и сега, не съм особен фен на Реал Мадрид и на английския национален отбор по футбол. Въпреки това друга е причината, поради която намирам нещо изключително притеснително в петте полета на Виктория Бекъм от  САЩ до Германия със собствения си самолет за да гледа представянето на Дейвид в мачовете от световното миналата година. Причината е една – количеството изхвърлен СО2 в атмосферата се равнява на това, необходимо за пътуването на всички английски фенове за мачовете на Англия.

 

Миналото лято беше горещо. А цялата година беше най-топлата до този момент от началото на метеорологичните замервания. Всъщност от последните 7 години 6 са били най-горещи. Тази година в България нямаше сняг,а в Омск, Русия валя оранжев сняг.

 

Да, Тони Блеър е напълно прав и кристално ясен – „нито една страна не може да се справи с него. Неговите граници не могат да бъдат определени”. Екологичният проблем на всички нас е с размерите на нещо, пред което човечеството никога не се е изправяло. Нещо колосално и почти необратимо. Нещо извън нашия контрол, но от което всички зависим.

 

Хората обичат да мечтаят – това е лесно и напълно безплатно удоволствие. Едни мечтаят за това, което нямат, други – за това което имат. Някои за това, което е било, а други – за това което ще бъде. Като млад човек имам много мечти и всички те са свързани с оптимизъм , визионерство, промяна към по-добро, по-качествено, по-бързо. Обичам родината си и мечтая тя да се съхрани и напредва към желаните цели на прогреса, благосъстоянието и успеха. Обичам братята и сестрите си и мечтая всички да имат това, което обичат и да се радват на любовта на ближните си. Но също мечтая и да осъзнаем, че няма вечни неща и дори Синята планета не е вечна.

 

Без съмнение присъединяването на България към ЕС беше голям успех. Успех, който създава възможности, отваря врати, който дава права и създава отговорности.  Със сигурност проблемите около разширяването и приемането на конституцията, реформата в ОСП, енергийната зависимост и др. доминират в дневнния ред на ЕС.  Сред важните за Европа предизвикателства неотменно стоят екологичните проблеми. На тях се обръща много внимание, но все още не достатъчно така че да влязат във всекидневния живот на всички европейски граждани и в бизнеса на всички европейски фирми.

 

Много хора мечтаят да пътуват и искат да обиколят света. Днес това е напълно възможно – на практика може да се случи за около 24 часа. Освен това е достъпно, благодарение на т.нар. low-cost aircraft. Ryan Air например до такава степен успя да усъвършенства конкурентноспособността си след либерализирането на пазара на гражданската авиация през средата на 90те, че от 2,5 млн пътници годишно през 1995 г., авиокомпанията превозва  35 млн. през 2005г. За 9 години притежателите на леки коли в ЦИЕ са се увеличили с 61%. Същевременно дяла на източниците на възобновима енергия в Европа е едва 14% за 2003 г.

 

Понякога човек изказва трудно мечтите си на глас. Мечтая Европа да борави с енергията си, както правят това в Навара, Испания. Ако напишете „Навара” в Google ще разберете много неща за Seat Navara, както и за хиляда и тристата нашенци от Сатовча, заселили се там през последните години. Малко за енергийната ефективност. Пейзажът в Навара прилича на такъв от научна фантастика – голи хълмове със странни съоръжения за производство на вятърна енергия. Този регион произвежда около 50% от необходимата му енергия по подобен начин. Самата Испания е на второ място в света по производство на вятърна енергия в света. На първо е друга европейска държава – Германия. Там се произвеждат и изобретяват над една четвърт от световните екологични технологии. Държавата България в момента дори няма енергиен министър. Намирам нещо безкрайно очарователно в това как предприемачите по поречието на река Рейн, която използват за индустриални цели, осъзнават заедно нуждата си от тази река и вредата, която и нанасят. Поради тази причина изграждат дружество и правила за нейната защита и опазване и играят по системата „аз печеля – ти печелиш – всички печелим”.

 

Далеч е времето, когато в България осезателно ще се чувства влиянието на пост-материалните ценности. Това е прекрасен урок, който можем да научим от западните си партньори. Ние в известен смисъл отиваме там, от където те се връщат. ЕС прави много по екологичните въпроси. Бъдещият общ пазар на възобновима енергия, лансиран с Директива 2001/77 от 27.09.2001  (OJ  L283 – 27.10.2001) е такава инициатива. Подобни на нея са „Интелигентна Енергия за Европа” и „Устойчива енергия за Европа”. Все пак обаче средният озонов стълб над европа през 2001 г. е със 7% по-малък от този през 1981г. Да търсим отговорни за това няма смисъл. Щом няма норма – няма и санкция. Ето защо е необходимо усилието на всички държави-членки и на институциите на ЕС , както и на всички граждани всеки ден за да спрем негативните процеси, които могат да доведат до екологична катастрофа.

 

Проблемът на съседа ми е и мой проблем. А Екологичните проблеми са глобални и могат да се окажат катастрофални ако не действаме заедно и упорито за да ги предотвратим. Европа е пионер и водеща в това отношение. Трудно ще е да запазим биоразнообразието, което имаме и да намерим по-чист начин на предвижване и на живот. Не можем да запомним думи като „метилбромид”, „хлорофлуорвъглерод” или „хлоротрициклин”, но можем да събираме отпадъците разделно, да не ползваме део-спрейове, да ползваме повече градски транспорт или да караме на газ или метан, да пътуваме с железопътен транспорт вместо винаги с лек автомобил или самолет.

 

В книгата си „Европейската мечта” Джерми Рифкин казва следното: „Европа се е превърнала в нов ‘град на хълма’. Светът наблюдава този голям нов експеримент с транснационално управление с надеждата, че той може да даде нужните указания за това на къде върви човечеството в глобализиращия се свят. Европейската мечта със своето ударение върху  устойчивото развитие, инклузивността, разнообразието, качеството на живота, правата на човека и правата на природата и мира става все по-привлекателна за поколението, което се стреми да е глобално свързано и същевременно локално обособено”. Аз съм част от това поколение и „европейската мечта” на Рифкин е и моя мечта. Но тя е и моя отговорност, тъй като съм част от Европа.

 

В известен смисъл съм щастливец, защото мечтата ми е реалност. Европа е „зелена” сега и сега е моментът, в който трябва да я направим по-зелена.  Мечтата ми обаче е трудна. Защото както гласи китайската мъдрост : „няма по-голямо проклятие от това да живееш в интересни времена”


*Есето е победител в конкурса "Европейската мечта" на СУ "Св. Климент Охридски" и Представителството на Европейската Комисия в България



Тагове:   мечта,


Гласувай:
0



1. анонимен - Evropeiska mechta
07.10.2007 11:02
Zashto ne e izpisano imeto na avtora na eseto?
цитирай
2. conservoir - по подразбиране
16.01.2008 22:46
по подразбиране
цитирай
Търсене

Архив