Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2007 16:20 - Фундаментален Тоталитаризъм
Автор: conservoir Категория: Политика   
Прочетен: 2074 Коментари: 0 Гласове:
0



http://oshte.info/democracy/01authors/marinov2/marinov43.htm

Системата на българското Образуване след идването на демокрацията е печално извстна с необразоваността си. Може би защото хората които започнаха да образуват си бяха образовани по тоталитарному. Те се превърнаха за съжаление в главните образователи, елитът, висшият ешалон, еталонът за успех, авангардът на българската демократичност.

Образованието изгражда. Ретроградното образование е оксиморон, който обаче съществува в реалния ни живот. Наличието на образователна тоталитарна динозавърщина недвусмислено показва импотентните опити за ре-образоване. 

Като че ли във висшите ни училища часовникът е спрял на 9.11.1989 г.
Да,  комунизмът 

Унищожава частната собственост и я заменя с държавна; Унищожава свободата на религията и я поставя под властта на държавата; 
Унищожава свободното частно образование и го заменя с държавно. 

След 10.11 частната собственост бе реабилитирана. Трудно се разделихме с държавното и все още си мислим за държавата като вездесъщия Аз, като другата класа , каквато беше номенклатурната. Свободата на религията с някои изключения също се завърна. Дори толкова се развихри религиозния подем, че се навъдиха разни синоди, а Р.Овч започна да пали свещи и да ходи на църква.

Държавното образование обаче остана. Образованието е стълб на българското народностно самосъзнание. От времето на възраждането българинът дава мило и драго да се изучат децата, по-късно българинът дава на държавата, а тя решава селото да отиде в града и да стане образовано. Образованието е за всички. Елементарното, също и елитното. Та нали всички сме елит, нали има една класа ! 
Днес положението е същото. Мениджърите на Университетите са мухлясали професори със скъпи коли, които нямат елементарно понятие от управление, харчат държавни пари и произвеждат от интелектуален потенциал" дялани камъни, които застават където и да ги сложиш" ( по Огнян Герджиков). Преподавателските подходи са меко казано тоталитарни.
На младия човек в България се гледа като на недорасъл, хулиган и без право на мнение. Да си трае, да изпълнява, за да може да стане достоен и послушен гражданин- тоталитарни изостаналости които спират свободната мисъл и икономическия напредък.

Машината на образованието подготвя поколение след поколение калъпизирани умове, социално ограничени с програмирано отношение към самоинициативата и свободата. От тук насетне гражданското и политическото изкривяване и гротескния образ, който всяка една не лява програма и идеология придобива е повече от очакван. Защо? 
Зашото вълкът козината си мени, но нрава не ! Червените министри слушат съветрския химн на коледните си партита. Въъзпитаваните в тоталитаризъм възпитават в тоталитаризъм.
Българските образователи се оказват ре-организатори на една чудовищна машина, която бе изхвърлена на бунището на световната изтория. Номенклатурчици с досиета и без капчица свян; с чувство за справедливост диктувано от партийския им морал и болшевишлко самосъзнание ! 

Напред ! Науката е Слънце !


Тагове:   Фундаментален,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив