Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2007 00:58 - Има ли в България гражданство Общество ?
Автор: conservoir Категория: Политика   
Прочетен: 3643 Коментари: 2 Гласове:
0




Питам се защо когато един обикновен човек убие друг обикновен човек, случаят се разрешава още същия ден, а когато един наемен убиец убие банкер или дилър на дрога - никога.

В България стават доста убийства. Организирани обществени действия обаче са рядкост. Станеото социално напрежение и презрение към действащите български политици изглежда се отприщва тъкмо в такива моменти. 

Днешния протестен ден показва това. За щастие и днес не гледах телевизия, но мога да си представя как е било отразено събитието! Трагедията предизвика пълен блокаж на столицата, и протест, прерастнал в желание едва ли не за сваляне на правителството. Гражданският гняв се изразява само когато има поводи. Гражданският разсъдък - за да няма причини за гняв.

Причини за гняв България има, поводи изникват всяка седмица. Но колкото бързо изникват, толкова бързо и се забравят. Без напрежение лесно можем да се сетим за скандалите около досиетата, злополучно завършили с предварително катастрофирал закон, операция чисти ръце, уволнението на Иво Инджев, скандалните изказвания на български евродепутати, кошмарни разкрития за корупция, конфликти на интереси, откровени кражби и т.н.

Бързо отшумяващите в забързаните медии и задръстеното и обременено съзнание събития ме карат да си мисля, че най-правилния начин за решаване на проблемите в България е да се отиде на мач, ама на дерби, и да се попсува. Това в общи линии е реакцията на обществото ни когато е провокирано от фрапиращи случаи като днешния. Този път мачът беше пред НС.

Не вижда защо финансовият министър ще се среща с протестиращите ?! Не виждам как МВР трябва да се държи отговорна за ставащите престъпления?! Тягата към силната ръка (тоягата) прозира от всякъде, но от никъде не се вижда някой да е наясно, че това не е правилният подход.

Нека да изчакаме още някоя катастрофа с много жертви или жестоко убийство за да приемем някакво законодателство.

Не може да се очаква от общество, което пет пари не дава за инвалидите си, пенсионерите си, младежта си, образованието си и здравеопазването си да решава истински проблеми.

Ако задръстената пасивност и емоционалният реваншизъм са водещите сили за едно общество, то то или се води назад или на никъде.



Гласувай:
0



1. notabil - ИМА ИМА гражданско общество и то ...
10.02.2007 14:05
ИМА ИМА гражданско общество и то много оригинално.
Не може да се очаква от общество, което пет пари не дава за инвалидите си, пенсионерите си, младежта си, образованието си и здравеопазването си да решава истински проблеми.
Може, ако най- важното за това общество е варенето на ракия.
цитирай
2. conservoir - Лява ръка -десен джоб
10.02.2007 21:04
Българско Гражданско Общество се е подредило в кръг. Всеки има в десния си джоб 5 лв. И всеки с лявата си ръка бърка в десния джоб на съседа, за да прибере неговите 5 в своя ляв джоб. С такава добавена стойност на гражданската инициативност още дълго време ще си мислим, че вдигането на заплатите е основата на икономическия напредък !
цитирай
Търсене

Архив