Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2006 02:58 - Иво Инджев : revisited
Автор: conservoir Категория: Политика   
Прочетен: 20524 Коментари: 26 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Дали казусът Иво Инджев беше поредната страница на отразяваното чрез медиите или нещо истински значимо в българското обществено пространство – не ми се иска да отговарям на този въпрос. Не ми се иска, защото логично следва въпросът „Кое е обществено значимо?”. Дали значим може да е сблъсъкът на етиката с журналистиката, на етиката с политиката и на политиката с журналистиката ? Не ми се иска да отговарям, защото ме е срам.

Срам ме беше от това, което вълнуваше обществото ни, когато 

ВСС назначи 85 магистрати без конкурс, когато висши магистрати отказаха да декларират имуществото си, когато президентът си призна за връзките си с ДС.

Новините се случват всеки ден и не могат да бъдат отразени повече от веднъж. Дълбокият смисъл на правото на информацията и свободното слово се крие във важността им за демокрацията. Те са неминуемо, но не и единствено условие за нея. Останалото го дължат гражданите. Дължат го на себе си, ако не искат да са жители или просто 

поданици.

Месец след превърналото се в скандално напускане на Иво Инджев и свалянето от ефир на предаването му „В Десетката” изглежда, че случилото се е оставило само бегла дрия в общественото пространство. Изглежда, че в bTV има един публицист по-малко, а в президентството няма промяна. Това не е дотам притеснително. Безпокоя се обаче за ефекта на обществената реакция – такава имаше, и то осезателна (а това си е рядкост!). На лице са много статии и интервюта, съобщения до пресата и т.н. Но когато новината е единственото нещо, което новините произвеждат, тогава под въпрос се поставя самия смисъл за свободата на словото и правото на информираност. Ако новината не поражда отношение, отношението поведение, а поведението резултат, тогава наистина имаме проблем далеч надхвърлящ журналистиката и президентството. А когато резултатите преминават покрай нас, докато сме си заровили главата в пясъка, тогава единственото смислено нещо е да чакаме да ни удари кокосов орех по щръкналия ни задник.

Заровилите глава в пясъка със сигурност са представителна извадка.       Уви, част от тях вземат решения с десетилетни икономически и геополитически последици за всички нас и за децата ни. Докато ние отразяваме и четем новини, които са единствена причина за съществуването си. (В България хората си запълват времето и дори се забавляват с това, че новините са новини без да имат друга причина. В Америка по аналогия се забавляват с това ,че Парис Хилтън е известна с това, че е известна.)

Когато на  12 октомври прочетох какво се е случило с горката медия, горкия журналист и горкия президент си промених мнението на 180 градуса, решавайки да гласувам. Вече знаех как. Не бях сигурен кой какви апартаменти има, но нямах и грам съмнение какво се е случило. За политическия ни елит – или хубаво или нищо. 

Резултатите от изборите изчисляваме по формулата 76%*41,42% - 1, където 1 е личният ми вот, а полученото е оценката за гражданското ни общество. Оценките не винаги са необходими. Понякога минаваш и с „зачита се”. Например на президентски избори. Това дори може да се окаже основание да твърдиш, че нямаш нужда от рейтинг.

 

На каква тема пиша ли ? На тема, Пловдивски панаир, АЕЦ Белене,  Джевдет, общински градинки, 7000 лв. и т.н. Колко жалко, че в безсънните ми нощи, изпълнени с катарзисен размисъл на тема кое е етично в българската политика не се роди отговорът на изнасилващият ме въпрос „Защо искам да живея в България?”

 

 

А какво всъщност стана в последния епизод на Спешно Отделение:

... Инджев: Като стана дума за кухни и за компромати, да ви попитам, сега може би ще ви прозвучи странно, но получихме имейли, в които се твърди, че г-н Първанов притежава мезонет за 100 хил. долара в здание на централен булевард в София. Съжалявам, че трябва да кажа нещо, което, признавам, не съм проверил, но ако има нещо такова, възможно ли е да бъде доказано така ли е или не? Тук се намесва името на г-н Манджуков, който той е наградил с орден.

 

Това нито е твърдение за факти, нито характеризира с оценка. Дали въпросът на И.И. нарушава някакви принципи или нечии права –едва ли. За клевета не може да става дума, тъй като нищо не се твърди. Обида няма, тъй като нито Г.П., нито П.М. са в студиото. Твърде би било пресилено да говорим за уронване престижа на институцията, тъй като се подлага на въпрос и дискусия една хипотеза. Дали има неетично поведение, защото информацията в хипотезата не е проверена – тук можем да помислим.

Според някои  „... ако утре новините и предаванията се изпълнят с непотвърдени слухове, това поне на теория ще е окей. На практика обаче - не. Слуховете могат да бъдат база за журналистическо разследване. Сами по себе си обаче не са журналистика”(в. Капитал). Според други "най-големият смисъл на провокативните въпроси като този, който зададе Иво Инджев в предаването си, е да изненадат събеседника и да го накарат да коментира по-истински, без предварително да се е подготвил" (Лили Маринкова). Според трети “фактическото уволнение на Инджев, в дъното на което стои нарушен президентски комфорт, е опасен симптом за натиск от страна на Първанов в институционално качество и на щаба му върху една независима медиа” (БМК). Въпросът е от компетенциите на Комисията по журналистическа етика, която смята, че „Иво Инджев е спазил напълно изискванията на Етичния кодекс на българските медии и не е допуснал никакво нарушение на професионалните стандарти в предаването “В десетката” на бТВ”. Решението официално е на Албърт Парсънс, за когото „водещият на авторитетното публицистично предаване "В десетката" си позволи грубо нарушаване на журналистическата етика и основни принципи на сериозната журналистика”.

Всъщност в конкретния случай наистина няма нарушение на 1.1.2 ( публикуване на информация, за която се знае, че е невярна), 1.1.4 (разграничаване на фактите от коментарите и предположенията) или 1.3.4 ( посочване на непотвърдена информация) от Етичния кодекс на българските медии.

Личната ми позиция по въпроса е, че в България няма истински независими медии. Или ако са независими, то това е в смисъла, че от тях нищо не зависи. От президентския комфорт обаче зависи много, включително поведението на публицистичните предавания в bTV и в другите медии (не за друго, а защото президентът е знакова фигура!). Дали се е случило нещо лошо – не, вече не ми се налага да гледам bTV  в неделя в 10:30, мога да гледам и в 11:30. Дали е застрашена свободата на словото. Ами ако я имаше- да. Но засега словото си остава само на думи. А за свобода можем да говорим при вземането на правителствени решения за приватизация, инфраструктурни проекти и изобщо харчене на пари. Но не можем да си говорим за етика.

И нека завърша с нещо весело от един депутат от БСП : „Даденният вот за Първанов ще бъде възнаграден през следващата година с разумно изразходване на заложените в бюджет 2007 два пъти повече средства за пътища, здравеопазване и екология”. А сега, какво ми остава освен да си заровя главата в пясъка като енергиен министър по време, когато енергийния пазар на страната му бива монополизиран от друга държава.

 

По-долу съм изложил някои цитати от медии за казуса Иво Инджев, както и това, което той казва за казуса си. Посочил съм и няколко линка, където може да се прочете повечко.

 

 

 

 

 

 

Телевизията прекратява договора си с Иво Инджев по взаимно съгласие, се казва в официално изявление на изпълнителния директор на бТВ Албърт Парсънс, цитирано от БТА.  "Въпреки големия си и безспорен професионален опит и заслужена популярност, водещият на авторитетното публицистично предаване "В десетката" си позволи грубо нарушаване на журналистическата етика и основни принципи на сериозната журналистика", се казва в изявлението. Парсънс изразява дълбокото си съжаление от факта, че на 8 октомври Инджев е погазил правилото за непубликуване на непроверена информация, при това от анонимен източник.

Иво Инджев е спазил напълно изискванията на Етичния кодекс на българските медии и не е допуснал никакво нарушение на професионалните стандарти в предаването “В десетката” на бТВ. Това е становището на Комисията за етика в електронните медии, която бе сезирана по случая от Българската медийна коалиция (БМК).

Предизборният щаб на Първанов окачестви информацията като клевета. Намираме за  изненадващо, че журналист с дългогодишна практика като Иво Инджев си позволява подобно непрофесионално поведение, се посочва в официалното съобщение

 

“Излизането на Иво Инджев в разгара на предизборната кампания от собственото му предаване “В десетката” по бТВ е скандал, който напомня уволнението на журналисти по времето на Жан Виденов” обяви преди ден БМК. Оттам посочиха, че “фактическото уволнение на Инджев, в дъното на което стои нарушен президентски комфорт, е опасен симптом за натиск от страна на Първанов в институционално качество и на щаба му върху една независима медиа”.

 

Използването на етичните стандарти като претекст за потъпкване на свободата на словото създава опасен прецедент в медийната практика у нас

 

"Най-големият смисъл на провокативните въпроси като този, който зададе Иво Инджев в предаването си, е да изненадат събеседника и да го накарат да коментира по-истински, без предварително да се е подготвил", смята Лили Маринкова.

 

Решението на комисията за етика в електронните медии създава опасен прецедент. То легитимира поведение, което - поне според "Капитал", излиза извън рамките на етиката. Ако утре новините и предаванията се изпълнят с непотвърдени слухове, това поне на теория ще е окей. На практика обаче - не. Слуховете могат да бъдат база за журналистическо разследване. Сами по себе си обаче не са журналистика.

 “Не съм уволнен от ръководството на бТВ, просто изпреварих нещата и сам си подадох оставката, тъй като върху медията се оказва натиск от президентството да си отида”

 

Той изрази съжаление, че върху бТВ се оказва натиск, без телевизията да може да признае това.

 

Смешно е цитирането на един имейл от един журналист - който дори прави уговорката, че информацията не е проверена, - да бъде причина за уволнение, коментира за БТА Инджев.Би Ти Ви няма полезен ход за съжаление - президентът оказва натиск да бъда махнат и това не е за първи път, каза по-късно той за БГНЕС

"Не бих искал да съм на тяхно място, нито на мястото на другата страна, която трябва да обяснява вярно ли е, че се оказва корпоративен натиск върху една телевизия, която би трябвало да е свободна медия.

Моите думи, естествено, няма да получат официално потвърждение, по-вероятно е да получат присмех или нещо подобно като отговор, ако въобще благоволят да отговорят.

Защото стандартната практика в България е в такива случаи да се неглижира, още повече някакъв си журналист."

"Подадох си оставката, за да не бъда бичуван пред строя с цел назидание за всички останали, които си позволяват да не изпълняват указания от президентството",

Георги Първанов в интервю за "24 часа" от 18 октомври заявява: Иво Инджев, общо взето, е безобиден журналист." Той казва още: "Бих бил доволен, ако Иво Инджев бъде възстановен [...] или намери друга подобна реализация." Самият Инд­жев коментира веднага: "ако досега Първанов се опитваше да прави внушение, че няма нищо общо с цялата история, с това свое интервю доказва точно обратното - съветвайки bTV да ме вземе отново на работа. Отрязва и пътя на телевизията към свои собствени решения. Сега всяко тяхно действие ще изглежда като "Първанов нареди така."

"Това, което се говореше за агент Виктор (според един скорошен компромат зад това име стои бившият президент Петър Стоянов, бел. ред.), също не беше потвърдено, а предизвика дълготрайни публикации и спорове. Всички колеги посочваха, че тази информация е анонимна, но никой не упрекна никого, че ползва информация от същия анонимен източник, със същия никнейм. На никого не му хрумва идеята да уволни цялата българска журналистика", каза в своя защита Инджев.

"Видях мейла в неделя сутрин преди предаването. Дори продуцентката тръгна да задава въп­рос към анонимния източник", обясни Инджев.

 

http://mediapool.bg/show/?storyid=122158

 

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=122232

 

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=948264

 

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2438§ionid=2&id=0000204

 

http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-10-16&article=164402

 

http://delian.blogspot.com/2006/10/blog-post_2261.html

 

http://www.capital.bg/show.php?storyid=288531

 

http://dnesplus.bg/Politics.aspx?d=140864

 

http://dnesplus.bg/Politics.aspx?f=100&d=140892

 

http://www.capital.bg/show.php?storyid=287291

 

http://dnes.bg/article.php?id=28441

 

http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=948264

 
Гласувай:
0
01. анонимен - защо
05.11.2006 09:20
не каза една лоша дума за "журналиста" на когото му изпращат информация с точният адрес на въпросният мезонет и вместо да иде и да провери Инджев си седи в Битиви и пита.Освен това той си е признавал че е десен.Как може един "журналист" когато му кажат "задавате ми много трудни въпроси" да отговори "добре няма да ви задавам трудни въпроси".
цитирай
2. анонимен - eto na sega v 10.30h!
23.11.2006 16:41
E,sega veche njama symnenie,che Prezidentstvoto e "blagoslovilo" novoto predavane na bedrov,koeto zae mjastoto na Ivo Indzhev v 10.30 Syvsem normalno sjakash beshe parvijat gost da e ot prezidentstvoto.i poneje ne moje da dojde v studioto Parvanov,pojavjava se viceprezidentat Marin-to sjakash temata beshe narochno podbrana.Nali pomnite ,za bulgarskoto grajdanstvo i savsem podrazbirasho se-gost ot naj-visoko mjasto.Sigurno i instrukcii za disajna na studioto sa dali ot tam-ledenostuden ujas,kojto go e pravil......Po vsichko lichi,che tova pravitelstvo ste si izkara mandata.i Parvanov ste si izkara mandata(kysmetlija-10godini-uzasno mnogo vreme!) No sled izborite,Stanishev ste bade mlad pensioner s 4 godini trudov staj,a Ivo Indzhev vinagi ste bade edin dostoen,sposoben i mnogo obichan jurnalist,gordost za Bulagaria!(Az ne gledam v nedelja-10.30 bTV)
цитирай
3. анонимен - Edin ot dobrite
22.12.2006 12:16
Sagalqvam 4e mahnaha predavaneto. Beshe dobre zamisleno i osashtestvqvano.
BTV ne e bnt i ne bi sledvalo da se poddava na natisk. Veroqtno i tuk igraqt interesi.
Kolkoto do vaprova za mezoneta. Tova beshe vapros a, ne novina!Novinite trqbva da se proverqvat ot minimum dva sigurni iztochnici, no tova beshe prosto vapros. I osven tova kakav e tozi oreol okolo Parvanov za vseki e qsno che i toi e kral. A rabota na razsledva6tata gurnalistika e da iformira i da pita.
Ivo Ingev be6e ot sposobnite
цитирай
4. анонимен - I.I. be6e edin ot sposobnite
22.12.2006 12:37
Sagalqvam 4e I.I. si e podal ostavkata i to zaradi natisk ot prezidentstvoto.
цитирай
5. анонимен - за мезонета
22.12.2006 12:48
Не е проблем, че има, а че му го е подарил манджуков, на теб някой подарявал ли ти е апартамент ей така? от друга страна манджуков получи орден стара планина за неясно какви заслуги. Та може да се окаже, че гоце е продавал ордени, което си е скандално.
цитирай
6. анонимен - Късата памет на медия-пушилката
25.11.2007 13:12
Една година след коментираното по-горе събитие./Употребата на думата "събитие" не е случайна./ Вече няма коментари. Няма нищо актуално и в търсачката. Е, да се чудим ли, защо в БГ липсва журналистика, или да го обърнем на статистика - от кога всъщност липсва... Като преподавател в СУ преди години, Кирил Топалов задаваше един въпрос за т.н. соц-реализъм. Какви точно щети е нанесъл - като хобота на слона, или като на комара она, работа?
цитирай
7. анонимен - Уважаеми г-н Инджев, много Ви ха...
23.05.2009 19:00
Уважаеми г-н Инджев, много Ви харесвах и винаги ще Ви харесвам. Жалко за тази телевизия, която била на Мърдок , но я управляват българи, ясно какви. За нещастие, не харесвам и Нова телевизия. По ефира няма какво да се гледа, а аз не ползвам кабелна телевизия. Просто ми омръзна от простотия. Желая Ви здраве и много щастие за цялото Ви семейство. Ваша почитателка Рада Г.
цитирай
8. ambroaz - течна дружба,
08.07.2011 16:10
книгата, която сега затворих и съм съгласен с автора и. А че, се надигна вой е разбираемо,много пари са замесени, а вероятно и написалият тази статия се е облажил. Даже и да е бил вербуван И. Инджев това не променя днешната му дейност.
цитирай
9. анонимен - payday loans online 423 15098
18.10.2012 06:31
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#12734]payday loans online[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9122>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#20601 payday loans online
цитирай
10. анонимен - buy generic viagra 589 12866
18.10.2012 07:54
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#19630]buy generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#13943>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#13977 buy generic viagra
цитирай
11. анонимен - платье км
19.10.2012 05:23
Здраствуйте!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.rostschutz-forum.de/member.php?action=profile&uid=121056>интернет магазин одежды с надписями </a> киев мужская бижутерия <a href=http://nyaparty.ru/index.php?subaction=userinfo&user=steerNamsCato>купить классические костюмы женские </a> купить украинский костюм <a href=http://dejavu.ua/>ночная рубашка купить </a> футболка polo купить ... Всем пока рад был сообщить...
-====-
<a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Oral Jelly Kamagra </a> - Cheap Kamagra in australia ajanta Kamagra pharmacy purchase Kamagra in u s a :.get Kamagra without a prescription or doctor .:<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>how to get a Kamagra overnight fed ex </a> - Buy and purchase Kamagra online
цитирай
12. анонимен - белое платье слова
20.10.2012 02:24
Привет Всем!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://mygame.bissnes.org/user/prevatrense/>бесплатно фильм белое платье </a> свитера женские фото <a href=http://9mb.ru/user/susalerce/>интернет магазин одежды мурманск </a> интернет магазин детской одежды владимир <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>интернет магазин одежды украина оптом </a> купить платье в интернет магазине ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://kamagra-fedex.blog.hr/>get Kamagra Cheapest Online sellers </a> - Kamagra us : Kamagra potenzmittel : <a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Kamagra 50 mg </a> - Online drug stores Kamagra UPS
цитирай
13. анонимен - cheap kamagra 14094
20.10.2012 05:37
<a href=http://orderkamagranow.com/#odixr>cheap kamagra</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#ydnau >buy kamagra 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#mhvgq cheapest kamagra
цитирай
14. анонимен - viagra 100 mg 14634
20.10.2012 11:41
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ukcwv>buy viagra</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#pdyii >viagra online without prescription</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#oxcbq buy viagra
цитирай
15. анонимен - модные платья фото
20.10.2012 16:35
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://forum.eastbooking.ua/member.php?261089-Pepepsymn>бижутерия комплектующие </a> одежда <a href=http://intstore.ge/user/Neermasorrout/>футболки с изображением купить </a> купить сумки оригинал <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>интернет магазин зима одежды </a> магазины женского белья ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra UK levitra </a> - Kamagra online free shipping : online order for Kamagra Fedex overnight shipping : <a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly UK genuine </a> - prescription Kamagra
цитирай
16. анонимен - где можно купить платье
21.10.2012 01:26
Привет!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://klassniy-chas.ru/user/biavipBic/>платье свадебное годе </a> интернет магазин одежда украина <a href=http://omapostulez.narod2.ru/>магазин женского нижнего белья </a> сумки манго купить <a href=http://fx4live.ru/user/rooreamboob/>купить клубный пиджак </a> одежда фото ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Kamagra jellies from abroad </a> - Kamagra canada : Oral Jelly 100mg australia Cheapest Kamagra : <a href=http://kamagra-100mg-online.blog.hr/>Kamagra pills effects </a> - free Kamagra online
цитирай
17. анонимен - cialis 20 mg 7893
21.10.2012 04:51
[url=http://ordercheapcialishere.com/#iskgw]buy cheap cialis[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#omahy >buy cialis online</a> , http://ordercheapcialishere.com/#lwkbd buy cheap cialis
цитирай
18. анонимен - buy levitra 15507
21.10.2012 22:30
[url=http://orderlevitrahere.com/#rrutu]order levitra[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#wrrpz >buy generic levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#vbeuw levitra 40 mg
цитирай
19. анонимен - бижутерия для начинающих
22.10.2012 08:56
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://dk34rus.w2c.ru/user/Arrorseirrick/>каталог одежды мона </a> дешевая одежда через интернет украина <a href=http://gliercollege.kiev.ua/user/sconfency/>платья 60 </a> ювелирные изделия бижутерия <a href=http://r3bf.net/user/Dustiosse/>распродажа образцов </a> женская обувь маленького размера купить ... Успехов Вам!
-====-
<a href=http://kamagra-paypal-online.blog.hr/>Buy Kamagra using PayPal in UK </a> - women Kamagra :.how to Buy Kamagra now Online .:<a href=http://lowest-kamagra-prices.blog.hr/>does Kamagra work for women </a> - overnight us delivery on Kamagra
цитирай
20. анонимен - buy cialis online 619 17934
23.10.2012 20:56
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#21193]buy generic cialis[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#17422>buy cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#6231 buy cialis online
цитирай
21. анонимен - payday loans 965 18221
23.10.2012 22:17
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#6988]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#12981>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#17361 payday loans
цитирай
22. анонимен - cialis online 8931
24.10.2012 05:32
[url=http://cialisstorehere.com/#ypaht]buy cialis[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#wbqup >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#enerr cheap cialis
цитирай
23. анонимен - cheap levitra 1218
24.10.2012 11:35
[url=http://levitrastorehere.com/#ompep]generic levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#euixd >levitra online</a> , http://levitrastorehere.com/#pzdzu cheap levitra
цитирай
24. анонимен - buy kamagra 10294
25.10.2012 00:51
[url=http://kamagrastorehere.com/#qfdvm]generic kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#rgsop >cheap kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#pgfwx buy kamagra
цитирай
25. анонимен - cheap generic levitra
25.10.2012 02:31
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#4044]buy cheap levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9280>order levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#2586 online
цитирай
26. анонимен - cheap viagra 15247
25.10.2012 04:24
[url=http://viagrastorehere.com/#cgfzy]viagra online[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#xeqxt >cheap viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#fpzhp buy viagra
цитирай
Търсене

Архив